2013. május 28., kedd

A zene hatása

Mert mi is a zene? Nem csak simán hallgatjuk a zenét, a zene átjárja a lelkünket és testünket egyaránt.Magával ragad és olykor ellenállhatatlan késztetést érzünk a ritmus követésére.Most megtudhatjuk miért és milyen jótékony hatással bír a zene:

Az orvostudomány már bebizonyította a színek jótékony hatását az ember viselkedésére(pl.:zöld=nyugalom),de mi a helyzet a zenével? A legősibb ritmus mely átjárja a testünket az az anyai szív dobogása a méhben. Megnyugtatja a magzatot épp ezért van az, hogy a csecsemő leginkább a szülő mellkasán érzi magát a legnagyobb biztonságban.Később ezt felváltja az esti altató mely álomba ringatja a gyermeket. 
A zenét, mint rezgést érzékeljük és ez közvetlen hatással van ránk. Ezt már az ősidőkben is felfedezték mikor varázsló dobokkal és csörgővel próbálták elűzni a gonoszt(így mintegy hipnotikus állapotba hozva a csoportot). 
Az egyiptomi,indiai,kínai kultúrában az orvosok is kísérleteztek a zene jótékony hatásával.Pitagorasz például hárfajátékkal pihentette diákjait.
A világháborúban az éppen hazatérő katonáknak is adtak zenés délutánokat kedélyjavítóként.Ilyenkor a társaság is felszabadult és jó kedélyű,nyitottabb lett ami segített oldani a felgyülemlett feszültséget.
Mára műszeres mérésekkel is bebizonyították a tudósok, hogy a zene óriási hatással van az emberi agyra és az egyes szervekre egyaránt. Mivel növeli a vér kálcium szintjét ezáltal a dopamin szintézisét, így csökken a vérnyomás és stressz űző hatása is van.
Van hogy  aktív zeneterápiát is alkalmaznak egyes betegeknél ez felfrissít,erőt-energiát ad,jobb hangulatba hoz(főleg ha társaságban tesszük). A passzív zeneterápia inkább zenés élménybeszámolót jelent, ahol egy szakember ilyenkor feltárja a különböző érzelmeket. 
Én is végeztem egy apró kísérletet:
Egy hangverseny előtt a közönséget szerettem volna lenyugtatni,mert várakozásnál mindig túl nagy nyűzsgés alakul ki,ezért megkértem egy kollegámat, hogy dobon imitálja a szív lüktetését egy percen át. Az eredmény megdöbbentő volt, a perc végére néma csend lett a teremben. 
Tehát ebből az tűnik ki,hogy már maga a ritmus is nyugtató hatású.

Egy szó mint száz a zene segít feldolgozni a problémákat(pl tanulásnál vagy terápiánál). 
Egy nehéz nap után oldja a stresszt így kissebb az esély a megbetegedésekre is(hisz a stressz rontja a közérzetet és csökkenti az ellenállást a betegségekkel szemben).
Csökkenti a szorongást,hisz társaságban ismert a zene lazító hatása,biztonság érzetet ad így nem félünk másokkal kapcsolatot létrehozni.
A zene mindig is összehozta az embereket és új világokat tárt fel,de most már azt is tudjuk,hogy az egészséges élet elengedhetetlen része az ősidőktől kezdve és ez a mai napig is tart:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése